niedziela, 21 kwietnia 2013

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Pomysł na przyrządzenie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym chodził za mną już od dłuższego czasu. Kiedyś przygotowując to danie korzystałam z gotowych sosów, lecz tym razem postanowiłam zrobić wszystko od początku samodzielnie. Wyszło całkiem nieźle, bo kurczak smakował nawet mojemu Tacie, który jest zwolennikiem tradycyjnej polskiej kuchni i na wszelkie kulinarne nowości reaguje raczej niechętnie;)


Składniki:
- 4-5 średnich pomidorów,
- 1 papryka czerwona,
- filet z kurczaka,
- pół puszki brzoskwiń,
- 1 pomarańcza
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka,
- ryż,
- kawałek sera (opcjonalnie),
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.


Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka żeliwnego. 
Mięso przyprawiamy solą, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka (polecam przyprawy firmy Kamis). Czekamy aż kurczak się delikatnie zarumieni (czyli około 5-10 minut), a następnie przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy mięso około 20 minut. 










W międzyczasie przygotowujemy sos. W tym celu parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i  drobno kroimy.


Do pomidorów dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Warzywa gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania:) Sos powinien gotować się około 20 minut. W celu zagęszczenia na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Rozpuszczamy 1-2 płaskie łyżeczki mąki w 1/4 szklanki wody. Następnie wlewamy ją do sosu i energicznie mieszamy. 

Tak przygotowany sos przelewamy do garnka z kurczakiem. Dodajemy również pokrojoną w kostki brzoskwinie oraz pomarańczę. 

Całość gotujemy jeszcze około 5 minut, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podajemy z ryżem. Mi osobiście najbardziej przypadł do gustu ryż Tricolo Uncle Ben's. Potrawę do smaku możemy posypać drobno utartym serem.



Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wyglada apetycznie. Ja zamiast brzoskwin i pomaranczy dodaje jeszcze marchewke i troche cebuli

    OdpowiedzUsuń

Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...