poniedziałek, 11 marca 2013

Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami, szynką i trzema rodzajami sera


Dziś przedstawiam Wam przepis na tartę z pieczarkami, szynką i serem

Jakiś czas temu nie chciało mi się iść do sklepu, a musiałam przygotować obiad. Postanowiłam więc wykorzystać zawartość lodówki. W środku było ciasto francuskie (zawsze kupuję na wypadek sytuacji awaryjnych), pieczarki, sery, resztki szynki. Wpadłam więc na niezwykle odkrywczy pomysł wytrawnej tarty! Jak postanowiłam, tak zrobiłam, obiad podałam. Przepyszny! Mówię do Pawła - Ale smaczną tartę zrobiłam! W odpowiedzi słyszę No dobra, ale wiesz przecież, że pieczarki, szynka i ser muszą razem dobrze smakować, to przecież stare, sprawdzone połączenie. Innymi słowy - żadna moja w tym zasługa...;-)

No i faktycznie. Dzisiejszy przepis to szczyt banału i delikatnie mówiąc Ameryki nie odkryłam :-). Ale jest tak smaczny, że nie mogłam się powstrzymać. No i przygotowanie jest proste jak konstrukcja cepa, a jedyny wysiłek jaki trzeba w niego włożyć to obrać pieczarki. Przygotowanie całości zajmuje nie więcej niż 20 minut plus 20 minut tarta powinna spędzić w piekarniku. 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie pieczarek
1 cebula
150 gramów szynki (ok. 6 plasterków)
ok. 100 gramów sera żółtego
ok. 100 gramów sera pleśniowego
garść drobno startego sera typu parmezan 

Nagrzewamy piekarnik z funkcją termoobiegu na 200 stopni. Formę do tart wykładamy ciastem francuskim (nie trzeba go wałkować). Cebulę kroimy w kostkę, następnie należy ją zeszklić na patelni. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Sery ścieramy na tarce i dodajemy do nich sproszkowany parmezan. Szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się pieczarek. Na ciasto  francuskie kładziemy usmażone i przyprawione pieprzem i odrobiną (!) soli pieczarki z szynką. Posypujemy zmieszanymi serami. Pieczemy przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Następnie ustawiamy grzanie od dołu i pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego!


UWAGA! - ponieważ ser i szynka są słone z natury naprawdę trzeba uważać z solą. Moim zdaniem, jeśli ją pominiemy to też będzie smaczne, zwłaszcza jeśli ktoś preferuje mniej słone potrawy.



4 komentarze:

Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...