poniedziałek, 18 marca 2013

Delikatny sernik z brzoskwiniami, czyli co by tu ugotować na Święta :-)

Dziś przepis na delikatny sernik z brzoskwiniami wg receptury mojej Teściowej ;-).


Ze względu na zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc postanowiłam podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami świątecznymi. Jako pierwszy wybrałam sernik z brzoskwiniami, w którym zakochałam się w Boże Narodzenie dwa lata temu :-). To jest takie prawdziwe, wielkie, wysokokaloryczne, wypasione i słodkie ciacho. W zanadrzu trzymam też bardziej minimalistyczny przepis na sernik wg receptury mojej mamy (równie pyszny), ale uznałam, że receptura Mamy Pawła jest zdecydowanie bardziej medialna ;-)

Zanim przejdę do części merytorycznej ;-p, małe ostrzeżenie. Mimo iż blog istnieje już 4 miesiące (jak ten czas leci!), a nie pojawił się na nim ani jeden przepis na słodycze, postanowiłam szybko nadrobić zaległości. Muszę się Wam jednak przyznać, że o ile uwielbiam gotować, smażyć, prażyć, to już pieczenie ciast idzie mi dość opornie. Zgodnie z moją teorią to wszystko wina tego badziewnego piekarnika ;-). Ale nie martwcie się! Sernik, który Wam dziś przedstawiam, robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodził kremowy, delikatny i pyszny. 

UWAGA! Przepis został podzielony na 3 części: - ciasto, - masa serowa, - góra sernika. Na początku podaję wszystkie składniki potrzebne we wszystkich częściach. 

Składniki:
3 szklanki mąki
2 kostki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
ok. 2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 kg sera waniliowego do serników 
duża puszka brzoskwiń
Potrzebujemy też tortownicy, robota kuchennego czy innego miksera i piekarnika oczywiście :-).

Ciasto: Bierzemy 5 jaj i oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki. Z 3 szklanek mąki, 1 kostki masła, 3 łyżek cukru, 3 łyżeczek proszku do pieczenia i 5 żółtek wyrabiamy ciasto. To jest chyba najgorsza robota. Osobiście polecam zatrudnienie do niej faceta... Gotowe ciasto dzielimy na 2 części - w proporcji 1/3 do 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki. Większą część wykładamy na posmarowanej masłem tortownicy.



Masa serowa: 1 kostkę masła ucieramy z 1 szklanką cukru (oczywiście najlepiej w mikserze). Gdy już powstanie jednolita masa, dodajemy pozostałe składniki, czyli 1 kg sera, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 jaja. Ucieramy na jednolitą masę. Układamy na cieście.


Góra sernika: Wyjmujemy z lodówki 5 białek. Ubijamy je z 3/4 szklanki cukru. Brzoskwinie kroimy. Na serze kładziemy brzoskwinie, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek. Z pozostałej, schłodzonej części ciasta robimy kruszonkę, czyli ścieramy je na tarce o grubych oczkach. 





Pieczenie: Pieczemy w 180 stopniach, na dolnym poziomie piekarnika przez godzinę. Najlepiej ustawić grzanie od dołu.

Smacznego :-)



5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, ale to jest ciasto dla tych, którzy przez cały Wielki Post jedli tylko suchy chleb i popijali wodą (te 2 kostki masła).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam :-) Kiedy jeść wysokokaloryczne ciacha, jak nie w święta!

      Usuń
    2. Wygląda pięknie ale niestety pomimo dwóch prób nadal pływa w tortownicy; Wg mnie czegoś jest za dużo- masła.

      Usuń
    3. Robiony wg przepisu na pewno nie pływa, bo właśnie wyjęłam go z piekarnika i jest taki jaki trzeba :-). Zwracam natomiast uwagę, że w przepisie są 2 kostki masła - jedna do ciasto, druga do masy serowej! Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Mój sernik wyszedł wspaniale. Trzymałem się przepisu i nic nie pływało.

    OdpowiedzUsuń

Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...