środa, 30 stycznia 2013

Koktajl bananowy z mleka i jogurtu, czyli moje poranne SOS

Wśród moich noworocznych postanowień prym wiedzie zdrowe odżywianie! Tak jak Wam  z Kasią obiecałyśmy (http://3-stylescity.blogspot.com/2013/01/noworoczne-postanowienia-i-fotorelacja.html) będziemy się dzieliły prostymi przepisami, na pożywne, pełne witamin i wartości odżywczych potrawy, które sprawiają, że prawidłowe żywienie nie jest udręką, a smakowitą przygodą! 


Niestety, dbanie o to, żeby każdy posiłek był pełnowartościowy, nie jest sprawą prostą. Dla mnie najbardziej problematyczne jest śniadanie! W weekendy można pokombinować z pełnoziarnistymi naleśnikami, czy jajecznicą z pomidorami i ziołami, ale w ciągu tygodnia zależy mi wyłącznie na tym, żeby mój poranny posiłek szybko się robił i co ważniejsze - szybko się jadł ;-). Po wstaniu mam zazwyczaj około 45 minut na wszystkie czynności (umyć się, ubrać się, zrobić makijaż) i naprawdę trudno jest w tak krótkim czasie wcisnąć jeszcze jedzenie!  A bez śniadania z domu nie wyjdę! Dlatego też przedstawiam Wam dzisiaj przepis na koktajl bananowy, który jest smaczny, zdrowy, sycący, prosty i szybki w przygotowaniu (ostatecznie można go przyrządzić wieczorem i zostawić na noc w lodówce) i równie szybki w spożywaniu (zazwyczaj popijam go robiąc makijaż ;-p). 


UWAGA! Z przedstawionych poniżej składników koktajl wychodzi naprawdę gęsty. Mi taki smakuje, ale wg Pawła to już jest owsianka, nie koktajl ;-). Dlatego jeśli wolicie wersję bardziej płynną, dodajcie po prostu więcej mleka niż jogurtu i trochę mniej płatków. Ja dodaję do niego aż dwie mandarynki, bo dzięki temu ma świeży smak i nie jest zbyt słodki, ale tak naprawdę składniki to kwestia indywidualnej inwencji i zawartości lodówki :-).


Składniki na około 2 duże szklanki:
1 szklanka mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka płatków owsianych z dodatkiem musli i siemienia lnianego
2 banany
2 mandarynki


Banany i mandarynki kroimy na kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy przez chwilę i gotowe ;-) 




2 komentarze:

  1. Świetne zdjęcia i przepis. Proponuję zamienić płatki na otręby owsiane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo:-). Faktycznie dobry pomysł z otrębami:-)

      Usuń

Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...