wtorek, 6 sierpnia 2013

Makaron z łososiem w sosie szpinakowo-serowym


Dziś zapraszam Was na przepis na mój ulubiony makaron z łososiem i sosem szpinakowo-serowym. Nie jest to potrawa niskokaloryczna, ale za to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu (ok. 25 minut). Nada się idealnie na ekspresową obiadokolację po ciężkim dniu. 

Składniki:
makaron spagetti pełnoziarnisty
łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 opakowanie baby szpinaku
ser gorgonzola (ok. 200 g)
2-3 łyżki 18% śmietany
opakowanie surowego łososia (ok. 200 g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
starty parmezan

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Smażymy baby szpinak na oliwie. Kiedy szpinak się skurczy i podsmaży, trochę go przestudzamy i dodajemy do niego 2 łyżki śmietany. Pamiętaj, aby w momencie dodawania na patelni była niska temperatura - wówczas śmietana się nie zetnie. Następnie wrzucamy na patelnię rozdrobniony ser. Czekamy, aż ser się stopi i do powstałej masy dodajemy łososia. Dodajemy jeszcze wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Radziłabym jednak uważać na ilość soli, bo moim zdaniem, ze względu na intensywność gorgonzoli nie jest ona w tym przepisie potrzebna. Całość dusimy na małym ogniu, aż łosoś się usmaży. Podajemy z makaronem. Polecam również posypać danie parmezanem.



6 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda smakowicie. Bardzo lubię pełnoziarnisty makaron spaghetti, dodaje jakiejś takiej szlachetności potrawom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny apetyczny pomysł jutro z przyjemnością go zrealizuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i zapewne smakuje:) Ja zwykle robiłam makaron wraz z dodatkiem niebieskiego lazura rozpuszczonego w śmietanie i z kawałkami łososia, ale wędzonego. I także stawiam na pełne ziarno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo podobny przepis, ale myślę że wędzony łosoś daje jednak nieco inny efekt:)

      Usuń

Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...