Dziś zapraszam Was na przepis na mój ulubiony makaron z łososiem i sosem szpinakowo-serowym. Nie jest to potrawa niskokaloryczna, ale za to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu (ok. 25 minut). Nada się idealnie na ekspresową obiadokolację po ciężkim dniu.
makaron spagetti pełnoziarnisty
łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 opakowanie baby szpinaku
ser gorgonzola (ok. 200 g)
2-3 łyżki 18% śmietany
opakowanie surowego łososia (ok. 200 g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
starty parmezan
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Smażymy baby szpinak na oliwie. Kiedy szpinak się skurczy i podsmaży, trochę go przestudzamy i dodajemy do niego 2 łyżki śmietany. Pamiętaj, aby w momencie dodawania na patelni była niska temperatura - wówczas śmietana się nie zetnie. Następnie wrzucamy na patelnię rozdrobniony ser. Czekamy, aż ser się stopi i do powstałej masy dodajemy łososia. Dodajemy jeszcze wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Radziłabym jednak uważać na ilość soli, bo moim zdaniem, ze względu na intensywność gorgonzoli nie jest ona w tym przepisie potrzebna. Całość dusimy na małym ogniu, aż łosoś się usmaży. Podajemy z makaronem. Polecam również posypać danie parmezanem.
Brzmi i wygląda smakowicie. Bardzo lubię pełnoziarnisty makaron spaghetti, dodaje jakiejś takiej szlachetności potrawom :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) A do tego jest zdrowszy niż zwykły makaron!
UsuńPyszny apetyczny pomysł jutro z przyjemnością go zrealizuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńPysznie wygląda i zapewne smakuje:) Ja zwykle robiłam makaron wraz z dodatkiem niebieskiego lazura rozpuszczonego w śmietanie i z kawałkami łososia, ale wędzonego. I także stawiam na pełne ziarno:)
OdpowiedzUsuńBardzo podobny przepis, ale myślę że wędzony łosoś daje jednak nieco inny efekt:)
Usuń