piątek, 1 marca 2013

Pikantne warzywa z brązowym ryżem, czyli pomysł na szybki i zdrowy obiad


Dzisiaj kolejny przepis z cyklu smaczne i zdrowe! W ciągu tygodnia bardzo rzadko mam czas i siły na gotowanie. Po pracy wpadam do domu głodna, zmęczona i muszę zjeść obiad niemalże natychmiast! Często sytuacje ratują zupy gotowane dzień wcześniej, zdarza się też niestety, że jemy na mieście. Na szczęście mam jednak w zanadrzu kilka pomysłów na potrawy ekspresowe i pyszne, ale zarazem zdrowe:-). Oto jedna z nich!

Składniki:
3 cukinie
1 żółta papryka
2 papryczki chilli
1 cebula
1 puszka pomidorów
1 puszka kukurydzy
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 woreczki brązowego ryżu

Ryż wrzucamy do posolonej, gotującej się wody. Drobno pokrojoną cebulę należy zeszklić na maśle. W tym czasie kroimy cukinię w plastry, a paprykę w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe warzywa - poza kukurydzą! Dusimy na wolnym ogniu około dwudziestu minut. Dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy ryż. Możemy pomieszać składniki już na patelni, możemy też położyć je na talerzu osobno. I możemy zjadać!













2 komentarze:

Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...