Zgodnie z umową, przedstawię Wam dzisiaj przepis na bardzo smaczną
i lekką sałatkę. Jej świeży smak przypomina mi niezapomniane chwile spędzone w słonecznej
Italii.
Składniki:
- sałata roszponka
(lub rukola),
- mozzarella,
- oliwki,
- suszone pomidory,
Sposób przygotowania:
Umytą sałatę roszponkę układamy na dużym i płaskim talerzu
lub tacy. Następnie po kolei pokrywamy ją pozostałymi składnikami –
przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, pokrojoną w kostkę mozzarellą,
suszonymi pomidorami oraz oliwkami. Później posypujemy sałatkę pestkami
granatu.
Na koniec dodajemy sos. Do przygotowania sosu
używam zazwyczaj bazy w postaci sosu włoskiego Knorra, do którego dodaję trzy
stołowe łyżki wody, 3 stołowe łyżki oliwy z oliwek i odrobinę octu
balsamicznego.
Sałatka Smak Italii znakomicie komponuje się z różnymi
rodzajami mięs, a zwłaszcza z kurczakiem. Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).