Muffiny, cupcakes, babeczki...Wszyscy oszaleli na ich punkcie. W sklepach roi się od foremek, papilotek, książek z przepisami. Normą stają się kawiarnie specjalizujące się wyłącznie w tym amerykańskim przysmaku. Wszyscy je znają, wszyscy je jedzą, wszyscy je kochają.
Mnie również nie ominęło babeczkowe szaleństwo. Uwielbiam je za prostotę w przygotowywaniu i wielość zastosowań - można je zjadać jako przekąskę w pracy lub na imprezie, samodzielny deser do kawy, a nawet jako obiad:-).Tak, tak. Dobrze przeczytaliście! Dziś chciałabym przedstawić przepis na wytrawne muffiny z żółty serem, które u nas w domu idealnie sprawdzają się w roli pasztecika podawanego do czerwonego barszczu;-). Przepis na ciasto znalazłam dawno temu w Internecie (niestety nie pamiętam gdzie), modyfikacje pochodzą ode mnie.
Potrzebne składniki (na 12 muffinów):
- 2 szklanki mąki- 1 łyżka proszku do pieczenia- sól, pieprz, zioła wg gustu (ja używam oregano, bazylii i tymianku - w zależności od zaopatrzenia szafki z przyprawami, ciekawym dodatkiem jest też majeranek), ostra papryka- 1 duże jajko- 1 szklanka mleka (ewentualnie płynnego jogurtu - mi jednak bardziej odpowiada mleko)- pół szklanki oleju, bądź innego tłuszczu (aczkolwiek moim zdaniem to właśnie olej pasuje tu najlepiej, no i w przeciwieństwie do masła łatwiej się go miesza)- 6 małych kawałków sera żółtego- 6 małych kawałków sera pleśniowego
Płynne składniki (mleko, olej, jajko) łączymy i mieszamy. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, przyprawy) wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Następnie łączymy płynne i suche składniki delikatnie mieszając - ciasto nie musi stanowić jednolitej masy. Następnie przekładamy ciasto do foremek i do każdej z nich wkładamy kawałek sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika powinny trochę wystygnąć. Na początku ciasto może wydawać się mokre i zakalcowate, ale po osiągnięciu temperatury pokojowej tężeje. Podawać z barszczem;-)
źródło 3 ostatnich zdjęć: www.weheartit.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nie wahaj się, napisz co myślisz! Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawi nam Twój komentarz :-).